Xbox Live Arcadessa on tätä nykyä tarjolla tyydyttävä valikoima klassikkopelejä aina Gauntletista ja Pac-Manistä Contraan ja DOOMiin. Suurin osa näistä on käännöksiä pelien alkuperäisistä kolikkopeliversioista, joihin on pultattu bonuksena nettimoninpeli ja/tai nettiscoreboard. Monista peleistä löytyy myös tuki HD-kuvatarkkuuksille (jonka tarjoama hyöty grafiikkatarkkuudeltaan vanhankantaisissa peleissä on tosin lähes olematon) ja joistakin vielä muitakin erinäisiä pikku parannuksia, kuten DOOMista 5.1 surround sound-tuki ja Contrasta uudistetut luoti- ja räjähdysgrafiikat.

Myös Xbox Live Arcaden tulevaisuudessa häämöttää joitain mielenkiintoisia retropelijulkaisuja. Mm. sellaisten pelien kuin Double Dragon, Metal Slug, The Incredible Machine ja Teenage Mutant Ninja Turtles on lupailtu saapuvan piakkoin tarjolle palveluun. Näistä minuun uppoaa kenties parhaiten TMNT, josta on myös julkaistu ennakkoon alla oleva näyteklippi:


Tämän pätkän perusteella Live Arcaden TMNT näyttäisi olevan melko suora käännös kolikkopelioriginaalista. Ainoa ero, mikä itseäni pisti silmään oli pelin taustalla ja kilpparinvalintaruudussa näkyvät, tulevasta uuden sukupolven TMNT-leffasta ja pelistä lainatut versiot vanhoista kunnon kilpiveikoista. Täytyy sanoa, että nämä nextgen-turtlegrafiikat istuvat mielestäni huonosti muutoin kasari-TMNT-animaatiosarjaan pohjautuvaan grafiikkaan. En kuitenkaan väitä, että moinen pikkuseikka pilaisi pelin kokonaisuutena. Pääasiahan kuitenkin on, että käännös on teknisesti onnistunut ja tarjoaa yhtä rautaista pelattavuutta kuin alkuperäinen kolikkopeli. Sormet ristiin, ja toivotaan että yksi kaikkien aikojen parhaista moninpelattavista beat 'em upeista saa arvoisensa käännöksen.

Ja nyt kun Xbox Live Arcade ja Wiin Virtual Console ovat molemmat olleet toiminnassa jo hyvän aikaa, lienee sopivaa harrastaa hieman vertailua kyseisten palveluiden retropelitarjonnan suhteen:

Xbox Live Arcade:
+tarjolla myös 8-bittistä pelisukupolvea iäkkäämpiä pelejä
+kaikissa moninpelattavissa peleissä tuki nettipelaamiseen
+nettitulostaulukot
+teknisesti parannetut pelit
+/-pelit eivät ole (aivan) samanlaisia kuin alkuperäisinä olivat
-valikoimissa ei vanhojen konsolien pelejä

Wii Virtual Console:
+Live Arcadea huomattavasti tiiviimpi julkaisutahti, ja sitä kautta myös suurempi pelivalikoima
+/-pelejä ei ole muokattu alkuperäisjulkaisuihin nähden juuri ollenkaan
-PAL-käännösongelmat
-valikoimissa ei arcadepelejä

Jep. Mutta todettakoon vielä, että totta kai hyvien pelien laatu ja määrä on viime kädessä se todellinen ratkaiseva tekijä tässä vastakkainasettelussa, eivät niinkään nämä yllä mainitut argumentit. Tässä suhteessa kumpikaan palvelu ei vielä selkeästi erotu edukseen.